Alergija na ambroziju nosi ogromnu nelagodu

Možda se nekome čini da je alergija na ambroziju laka bolest. Mnogi je i ne doživljavaju uopšte tako. Samo onaj ko je ima zna kroz kakve patnje prolazi svake godine. Na pomisao da dolazi nova sezona ambrozije, oni koji su alergični već osećaju ogromnu nelagodu.

U moju ordinaciju lekara opšte medicine u Domu zdravlja u Somboru, svake godine, skoro u isto vreme, dolazi veliki broj pacijenata sa gotovo istovetnim simptomima: kijavicom, vodenkastom sekrecijom iz nosa i suzenjem očiju. Kako ambrozija deluje kao najobičnija, bezazlena trava, sa malim žućkastim cvetovima, teško je poverovati da je baš ona jedan od najjačih prirodnih alergena koji izaziva sve ove tegobe.

Alergija na ambroziju i iskustvo sa preparatima

Alergiju na ambroziju upoznala sam dobro preko svoje sestre i želela bih da podelim i sa Vama njeno pozitivno iskustvo bazirano na primeni preparata Immuno GD-poly. Dugo je pratim i kao lekar i kao neko ko sve njene tegobe proživljava svakodnevno. Oko 25 godina unazad, svake godine početkom avgusta počinje da joj se javlja postepeno vodenkasto curenje iz nosa koje se pojačava, zatim nezaustavljiva i iscrpljujuća kijavica i na kraju otok i crvenilo očiju i kapaka, nesnosan svrab i peckanje, praćeno suzenjem. Neverovatno koliko se tečnosti izluči i koliko su uporni i učestali, moglo bi se reći danonoćni, ovi simptomi. Sve ovo traje koliko i intenzivno cvetanje ambrozije, a to je najčešće duže od mesec dana.

S obzirom na to da tegobe traju ovako dugo, tokom vremena javlja se malaksalost, iscrpljenost, nervoza, nesanica. Zbog otoka sluznica javlja se zapušen nos i osećaj nedostatka vazduha. Povremeno se javljaju groznica i drhtavica, čak i blago povišena temperatura i tečne stolice. Sve ovo veoma nalikuje gripu, koji se javio u pogrešno vreme. Za ovo vreme moja sestra je onesposobljena za uobičajen život. Tada, kada je vreme za boravak u prirodi, druženje, vožnju biciklom ili šetnje sa psom, ona je primorana da bude u sobi sa zatvorenim prozorima. Svi odmori se planiraju prema kalendaru cvetanja ambrozije, a kada nivo polena počne da opada, svi se u kući radujemo.

Preparati za alergije na tržištu   

Tokom proteklih godina isprobala je gotovo sve preparate koji su se pojavili na našem tržištu. Neke od proizvoda sestra je naručivala iz inostranstva. Kao lekar, istraživala sam sajtove koji se bave ovom tematikom, a ona mi je često slala nove proizvode koji bi se pojavili i koji su preporučivani za alergije. Neki od preparata su davali u početku dobre odgovore, ali bi se njihov odgovor vremenom prilično smanjivao, a tegobe bi ponovo narastale.

Medicina nam nudi samo dve grupe lekova: antihistaminike i kortikosteroide, čija primena se nažalost mora vremenski ograničiti, zbog mnogobrojnih neželjenih efekata. Pored toga, tu su i proizvodi koji nam mogu pomoći za samo neki od simtpoma, kao što su kapi za nos. Na tržištu su i bezbrojna pomoćna lekovita sredstva za koja bi nam trebao zaseban vodič.

Immuno GD-poly – spoj iskustva i tehnologije

Znajući šta je čeka, pomisao na novu sezonu i iste patnje stvarala je osećaj nelagode mojoj sestri. Jednog dana, sestra mi je prosledila link za Immuno GD-poly. Pažnju mi je privukao njegov sastav i nakon pažljivog proučavanja podataka o ovom preparatu, koji pripada grupi dijetetskih suplemenata, preporučila sam sestri da ga proba. Zašto sam donela takvu odluku? Pre svega to je prirodni preparat. Njegov jedini sastojak je gljiva Ganoderma lucidum, u japanskoj terminologiji poznata kao Reishi, koja se koristi preko 4000 godina u tradicionalnoj medicini u zemljama Azije. Tehnologija izrade preparata je vrlo savremena i jedinstvena, jer se biotehnološkom metodom putem ultrazvuka spore ove gljive otvaraju da bi se dobila maksimalna koncentracija i optimalna iskoristljivost najvažnijih sastojaka Ganoderme lucidum. Dakle, spoj iskustva i tehnologije.

Kod alergija pomaže da se smanji oslobađanje histamina, materije koja se luči u našem organizmu i koja izaziva tegobe, odnosno alergiju. Ganoderma lucidum sadrži oko 200 bioaktivnih sastojaka (polisaharida, od kojih su najvažniji beta-glukani, triterpena, organskog germanijuma i drugih) pomoću kojih balansira reakciju organizma na uzročnike alergije, zbog čega se ublažavaju njeni simptomi.

Immuno GD-poly se preporučuje i za regulisanje imuniteta, što je tokom prethodne dve godine bilo od izuzetne važnosti. Naime, polisaharidi, kojima je ovaj proizvod dodatno obogaćen, utiču na porast broja ćelija imunog sistema i na taj način povoljno deluju na imunitet. Zbog toga, moja odluka zaista nije bila teška.

Prirodna pomoć kod alergije za normalan život

Sestra je odmah počela da ga pije, oko tri nedelje pre delovanja uzročnika alergije, kako bi pripremila organizam za nadolazeću sezonu cvetanja ambrozije. Uz kontinuiranu primenu, od oko tri meseca, tokom vremena je primetila da se osećala mnogo bolje nego prethodnih godina. Sporadično se javljala blaga sekrecija iz nosa i to samo kada je boravila duže vreme u prirodi. Bolje je spavala. Nije više bila tako iscrpljena i nervozna, pa se mogla vratiti uobičajenom načinu života. One dosadne i uporne tegobe koje su joj zagorčavale život godinama kao što su nesnosan svrab i suzenje očiju, i bezgranična i nezaustavljiva sekrecija iz nosa, gotovo da nisu ni postojale ili su, kako kaže, bile sasvim neprimetne i podnošljive.

Sa sve većim poverenjem u dejstvo Immuno GD-poly sestra je i dalje pratila količinu zrna polena u vazduhu i iščekivala da taj broj konačno padne. Tako je došao i kraj oktobra. Strepnja je prestala. Sezona ambrozije je prošla, sa nikad lakšim simptomima. Odahnula je kada je shvatila da je posle dugog niza godina, mogla da živi normalno u ovom, za nju ranije samo neprijatnom i izgubljenom, delu godine.

Želela sam da ovo iskustvo podelim sa Vama, jer je broj pacijenata koji mi se žale na alergije iz godine u godinu sve veći i veći, a uzrast sve mlađi. Pored sestre, koju sam pratila tokom dve sezone korišćenja preparata, nekoliko mojih pacijenata, koji su koristili Immuno GD-poly, mi se pohvalilo pozitivnim promenama nakon upotrebe, čime sam dobila dodatnu potvrdu da se radi o zaista vrednom preparatu. Počela sam i sama da ga rado preporučujem, jer verujem u njega na osnovu onoga u šta sam se i sama uverila.