Svet oko nas je predivan, ali za mnoge ljude, alergije mogu pretvoriti taj svet u mesto puno nelagode i ograničenja. Alergijske reakcije su stanja koja nas prate tokom cele godine i sve su intenzivnije iz godine u godinu. Simptomi alergije su: kijanje, kašljanje i crvenilo nosa, crvene, suzne i natečene oči, otežano disanje, curenje vodenastog sekreta iz nosa, natečenost nosne sluznice i urtikarija (crvenilo kože i kontaktni dermatitis). Značajno utiču na naš kvalitet života. O ovim problemima i kako da pomognete da ih se rešimo razgovarali smo sa dr Ljiljanom Tešić- Vidović, otorinolaringologom – onkologom iz Opšte bolnice u Loznici.

Šta je alergija?

Alergije su preosetljive reakcije izazvane određenim imunološkim odbrambenim mehanizmom kao odgovor na supstance koje inače ne bi izazvale reakcije kod većine ljudi. Naš imuni sistem je u ravnoteži kada postoji stalno kretanje između imunih puteva T helper ćelija (Th1 i Th2); oba sistema se bore protiv uzročnika infekcije i dopunjuju jedan drugog. Iako oba Th odgovora imaju zaštitnu ulogu protiv određenih infektivnih patogena, takođe, mogu imati i patogenu ulogu: Th1 ćelijski odgovor može dovesti do pojave autoimunih bolesti, dok neravnoteža Th2 odgovora učestvuje u nastanku atopijskih bolesti (alergijski rinitis, astma, atopijski ekcem, alergija na hranu i anafilaksa) – objašnjava dr Tešić Vidović.

U zavisnosti od organa ili sistema koji su zahvaćeni, alergije se mogu manifestovati na različite načine. Koža i respiratorni putevi su dva organa koja najviše pogađaju alergije, a primarni simptomi su rinitis, konjuktivitis i astma. Najčešći alegren je polen, ali buđ, grinje i životinje koji mogu takođe provocirati alergiju.

Kako gljive mogu imati korisna svojstva?

Još davno je dokazano da je gljiva Ganoderma lucidum (Reishi) korisna kod alergija, ali i za jačanje imuniteta. Glavni sastojci su polisaharidi od kojih zavisi efikasnost tj. niz zdravstvenih pogodnosti.

Ganoderma lucidum je snažan prirodni antioksidans i antiinflamator – jedan je od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi i borbi protiv štetnih radikala. Čak je proučavana u slučajevima nesanice, stresa, anksioznosti i depresije jer može dovesti do smirenosti, pomaže u dostizanju emocionalne ravnoteže i pomaže Vam da brže zaspite. Studije potvrđuju da na alergije deluje tako što sprečava oslobađanje histamina koji su odgovorni za pojavu alergijske reakcije, ali i smanjuju upalu. Takođe, zbog visokog sadržaja polisaharida i triterpena pokazuje citotoksičnu aktivnost protiv različitih ćelijskih linija raka, naročito kod raka dojke i prostate gde se smatra da Ganoderma lucidum igra bitnu ulogu u nezavisnom porastu hormona i širenju ovih karcinoma. Studije su pokazale da polisaharidi iz ove gljive poboljšavaju imunitet pacijenata obolelih od raka i to povećanjem nivoa Nk ćelija (ćelije ubice) i Th1 citokina, a smanjenem Th2 citokina kod pacijenata sa rakom pluća u uznapredovalom stadijumu – navodi dr Tešić Vidović.

Jedan od revolucionarnijih proizvoda je Immuno GD- poly koji sadrži ovu gljivu i predstavlja spoj iskustva i tehnologije.Tehnologija izrade ovog preparata je vrlo savremena i jedinstvena, jer se putem ultrazvuka spore ove gljive otvaraju da bi se dobila maksimalna koncentracija i optimalna iskoristljivost najvažnijih sastojaka Ganoderme lucidum, polisaharida. Predstavlja pravi adaptogen, biljni suplement koji pomaže u jačanju imuniteta i borbi protiv alergija.

Zašto Immuno GD poly?

Immuno GD- poly svojom aktivnim komponentama iz gljive Ganoderma lucidum pomaže u jačanju imuniteta, Smanjenju nastanka alergijskih reakcija.

Kod alergija pomaže da se smanji oslabađanje histamina, materije koja je medijator alergijske reakcije. Histamin se luči u našem organizmu i izaziva alergijske reakcije. Formira se u ćelijama koje se zovu mastociti. Ove ćelije prizvode histamin kao deo imunološkog odgovora na prisustvo alergena od kojih su najčešći: prašina, trava, drveće, ambrozija. Polisaharidi deluju tako što imunološki smanjuju preosetljvost na alergene i smiruju upalne procese i čine nas otpornijim na alergijske reakcije.

Immuno GD- poly sadrži preko 200 bioaktivnih supstanci medicinske pečurke Ganoderma lucidum koje regulišu i balansiraju reakciju organizma na uzročnike alergije. To su polisaharidi, koji uz triterpene, beta glukane, organski germanijum, aminokiseline i sterolna jedinjenja pomažu kod alergije.

Preporučujem svojim pacijentima da  1 do 2 meseca pred sezonu alergija, započnu sa korišćenjem prozvoda Immuno GD- poly  i budu u harmoniji sa prirodom i oslobođeni svih simptoma koje prate alergijske reakcije. Potpuno je prirodni preparat, ali i za jačanje imuniteta kod zdravih i obolelih osoba – na kraju preporučuje dr Tešić Vidović.

Dr Ljiljana Tešić- Vidović,
otorinolaringolog – onkolog
Opšta bolnica Loznica