Šta predstavlja alergija na travu?

Alergije na travu, vrsta alergijskog rinitisa ili polenske groznice, nastaju kada imuni sistem preterano reaguje na proteine u polenu trave, takozvane alergene. Tada ih organizam prepoznaje kao pretnju i oslobađa histamin da bi im se suprotstavio. To dovodi do tipičnih simptoma alergije kao što su kijanje, svrab i curenje iz nosa, a u nekim slučajevima može izazvati simptome astme. Polen trava je najzastupljeniji tokom prolećnih i letnjih meseci, a određene vrste trava, kao što su bermudska trava, mačiji rep i livadska trava, obično izazivaju alergije.

Alergija na travu – Simptomi

Simptomi alergije na travu mogu varirati od blagih do teških i uključuju kijanje, curenje ili začepljen nos, svrab i suzenje očiju, svrab u grlu i ušima, kašalj, piskanje i umor. Tačan uzrok alergija na travu nije u potpunosti shvaćen, ali genetika, rano izlaganje polenu trave i druge alergije mogu povećati rizik od njihovog razvoja.

Nekoliko okidača mogu pogoršati simptome alergije na travu, a to su dani sa velikim procentom polena, vetroviti dani koji mogu da prenose polen na velike udaljenosti i košenje travnjaka koji oslobađaju velike količine polena.

Dijagnoza alergije na travu

Dijagnoza alergija na travu se dokazuje u konsultaciji sa alergologom koji obavlja testove kao što su kožni testovi, testovi krvi i testovi za provokaciju nosa. Prevencija alergija na travu uključuje boravak u zatvorenom prostoru tokom perioda najvećeg procenta polena, držanje prozora zatvorenim, korišćenje prečistača vazduha sa HEPA filterima, presvlačenje i tuširanje nakon aktivnosti na otvorenom, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje kontakta sa sveže pokošenom travom. Kod kuće, redovno čišćenje, korišćenje posteljine otporne na alergene, redovno pranje posteljine, izbegavanje sušenja odeće na otvorenom i redovno čišćenje kućnih ljubimaca koji provode vreme na otvorenom mogu pomoći kod alergija.

Prirodna odbrana protiv alergija

Prirodna odbrana kod alergija na travu može uključivati korišćenje lokalnog meda, ispiranje nosa, uzimanje suplemenata gljive Ganoderma lucidum, kvercetina i korišćenje određenih eteričnih ulja. Kada su prevencija i prirodni proizvodi nedovoljni, lekovi i tretmani kao što su antihistaminici, nazalni kortikosteroidi, dekongestivi, vakcine protiv alergija i sublingvalna imunoterapija može koristiti kod alergija.

Uprkos alergijama na travu, moguće je provoditi vreme na otvorenom, ali uz odgovarajuće mere predostrožnosti. Potrebno je proveravati vremenske prognoze i koncentracije  polena, nošenje odgovarajuće odeće, upotreba lekova protiv alergija pre izlaska iz kuće i pravilna higijene po dolasku u kuću. Sve ovo može pomoći da živite u harmoniji sa alergijama na travu dok uživate u prirodi.

Alergije na travu mogu uticati na vaš kvalitet života, ali razumevanje njihovih uzroka, simptoma, metoda prevencije i opcije lečenja mogu vam pomoći da se efikasno borite sa njima i smanjite njihov uticaj na vaš svakodnevni život. Čak i sa alergijom na travu, moguće je sa samopouzdanjem izaći napolje i uživati u lepoti prirode bez stalne nelagode.

Potpuno prirodan preparat na bazi aktivnog sastojka gljive Ganoderma lucidumImmuno GD-poly može doprineti smanjenju rizika za nastanak alergije, a ukoliko se alergije i javi pomaže smanjenju tegoba i propratnih simptoma.