Svake godine u isto vreme, od jula do oktobra, u moju ordinaciju, kao i kod većine lekara opšte prakse dolaze mnogobrojni pacijenti sa istim tegobama. Oni kijaju, curi im nos, a oči svrbe i suze. Imaju groznicu, jezu i drhtavicu, ponekad i povišenu temperaturu. Osećaju da im nedostaje vazduh. Javlja se ponekad i kožna ospa i stomačne tegobe.

Prinuđeni su da najlepši deo godine provode zarobljeni u sobama‚ sa zatvorenim prozorima i brdom maramica. U toku jedne kalendarske godine ove tegobe mogu trajati i do sto dana. Na kraju sezone oni su iscrpljeni, plačljivi i razdražljivi. Naravno, reč je o alergičnima na ambroziju. O tome kako pomoći pacijentima sa alergijama, razgovarali smo sa dr Marijom Živić, iz Sombora.

KAKO AMBROZIJA IZAZIVA ALERGIJU? 

U osnovi alergija leži jedan prirodni mehanizam, kojim telo u normalnim uslovima prepoznaje i otklanja one materije takozvane alergene, koje su nepotrebne ili štetne za organizam. Svakodnevno smo u  kontaktu sa različitim supstancama koje za svakog od nas mogu biti alergen, ako smo im previše izloženi ili telo previše burno reaguje na njih.

Najčešće se alergeni kače ili lepe za sluznice očiju, nosa i disajnih puteva, kao i organa za varenje. Reakcijom imunološkog sistema dolazi do oslobađanja histamina na mestu vezivanja alergena i njegovog delovanja, u vidu jedne u osnovi zdrave upalne reakcije. Ako je ova reakcija burna ona dovodi do produženog i pojačanog delovanja zapaljenskih materija, pa i izazivanja štete na tkivima. Iako alergen može biti bilo šta, česti uzročnici alergija su poleni raznih biljaka i grinje, ali je najpoznatija među njima svakako ambrozija. Nastanak alergija pospešuju nasledni faktori sa majčine strane, prethodne alergije na polene, dlaku, buđ i grinje. Postoje i unakrsne reakcije sa bananama, kamilicom, medom, semenkama suncokreta, krastavcima, dinjama, lubenicama i tikvicama – kaže dr Živić.

ALERGIJA NA AMBROZIJU – KAKO PROVERITI DA LI JE IMAMO?

Kada novooboleli pacijent dođe, može se pretpostaviti da je u pitanju alergija na osnovu tegoba koje su izrazito sezonskog karaktera i simptomatologije koja se ponavlja u nekoliko uzastopnih godina. Simptomi u početku zaista liče na prehladu, kao što su kijanje, zapušen nos i vodenkasta sekrecija iz nosa. Ono što razlikuje alergiju od prehlade su svrab nosa, svrab i suzenje očiju i, neretko, svrab grla i ušiju. Osim toga, svi ovi simptomi mogu duže da traju i neprijatni su, iritativni, remete san i ometaju svakodnevni život, dok je kod prehlade dominatna malaksalost, bolovi u mišićima i povišena temperatura.

Zatim se, da bismo bili sigurni da je reč baš o alergiji na ambroziju, pacijent šalje na dalje ispitivanje u vidu kožnog testa ili određivanjem specifičnih antitela klase E (IgE antitela). Kožni ili Prick test je starija metoda. Za nju je potrebno da se 48 sati pre izvođenja ne uzima antihistaminik, lek protiv alergija. Rezultati se dobijaju veoma brzo i pouzdani su. Izvodi se tako što se na kožu podlaktica ili leđa olovkom ili markerom obeleži deo kože na koji se stavljaju kapi različitih vrsta alergena. Zatim se lagano zagrebe koža.

Ako postoji alergija, na koži će se, na mestu postavljanja alergena, pojaviti crvenilo, otok i svrab u roku od 15 do 20 minuta, a ponekad i područje koje liči na plik. IgE testovi su testovi prilikom kojih se uzima uzorak venske krvi iz koga se laboratorijski određuju specifična IgE antitela. Inače, antitela nastaju kao odbrana tela na određeni alergen (u ovom slučaju polen ambrozije). Ukoliko nivo ovih antitela prelazi dozvoljenu laboratorijsku vrednost, najverovatnije je reč o alergiji na ambroziju. Ovaj test je skuplji, duže se čeka na rezultate, a pouzdanost je nešto manja. Treba napomenuti da se ispitivanje na alergiju može uraditi i testiranjem metodom biorezonance, ali kod nas još nije ušlo  u  rutinsku praksu – napominje dr Živić.

ALERGIJA NA AMBROZIJU – KAKO JE IZBEĆI?

  • Koristiti klima uređaj do kasne jeseni i držati prozore zatvorenim, pogotovu početkom dana.
  • Ne izlaziti rano ujutru kada ambrozija najviše otpušta polen.
  • Pri ulasku u kuću skinuti svu odeću, okupati se i oprati kosu.
  • Koristiti sušilicu za veš ili veš istresti pre unošenja u kuću.

ALERGIJA NA AMBROZIJU – KAKO JE LEČITI?

Tokom godina rada sa pacijentima, shvatila sam da telo daleko lakše prepoznaje aktivne sastojke ako se uzimaju u što izvornijem i prirodnijem obliku, sa što manje izmena i ekstrakcija. Tako su se, sve više, u moju terapiju uključili oni preparati koji mogu pomoći zdravlju organizma, na način da se organizam osposobi za samostalnu borbu protiv ugrožavajućih faktora i održavanje ravnoteže umesto njega, a ne samo za nemoćno iščekivanje sledeće doze ili preparata. Ponekad se prepisuju velike količine preparata i lekova, čija se međusobna interakcija više ne može utvrditi. Time se povećava mogućnost za nastanak neželjenih efekata, tako da nam deo terapije ponekad služi i za njihovo smanjenje.

U odabiru preparata, za terapiju na određene oblike alergije (na polen, ambroziju, prašinu, kod alergijske astme, sinuzitisa, bronhitisa i alergijske kijavice), moju pažnju su privukli adaptogeni. To su biljke i gljive koje ne stimulišu organizam da što pre reši problem, tako što ga drže nepotrebno na visokom nivou pripravnosti, nakon čega slede umor, slabost i iscrpljenost, nego mu pomažu da nađe put do zdravog odgovora i ostvari balans, shodno njegovim mogućnostima.

Dakle, one ne pritiskaju, niti maze, nego nas vode za ruku kao dete kada se izgubi. Zahvaljujući njima, mi opet nalazimo meru u stvarima i najracionalniji i najefikasniji način da rešimo probleme. Kada poremećaj zdravlja nije više tako opterećujući harmonizuje se i naš život. Najpoznatiji adaptogeni su biljke azijski i sibirski žen-šen, ašvaganda, šisandra, mačija kandža, astragalus, rodiola, bosiljak, aloja, peruanska maka, slatki koren i gljive cordiceps, reishi, shitake i maitake.

IMMUNO GD-POLY ZA ALERGIJU

U svojoj praksi odlučila sam se da preporučujem Immuno GD-poly. Zašto?

Lično, uvek kada je to moguće, preporučujem prirodne preparate, što ovaj preparat i jeste. Njegov jedini sastojak je gljiva Ganoderma lucidum, u japanskoj terminologiji poznata kao Reishi, koja se koristi preko 4000 godina u tradicionalnoj medicini u zemljama Azije. Danas se zna da Ganoderma lucidum, odnosno bioaktivni sastojci koje ona sadrži mogu imati višestruki pozitivni uticaj na organizam, što je potvrđeno i brojnim studijama, koje redovno čitam, posebno kada je u pitanju alergija na ambroziju, jer od nje pati moja rođena sestra. Između ostalog, ona doprinosi imunom odgovoru. Pored toga što pomaže da se kod alergija smanji oslobađanje histamina, materije koja se luči u našem organizmu i koja izaziva tegobe, odnosno alergiju, polisharadi kojima je ona bogata, utiču na porast broja ćelija imunog sistema i na taj način povoljno deluju na imunitet – preporučuje dr Živić.

 

POBOLJŠANJE KLINIČKE SLIKE ALERGIJE

Tehnologija izrade preparata je vrlo savremena i jedinstvena, jer se biotehnološkom metodom putem ultrazvuka spore ove gljive otvaraju da bi se dobila maksimalna koncentracija i optimalna iskoristljivost najvažnijih sastojaka Ganoderme lucidum. Dakle, spoj iskustva i tehnologije.

Kod pacijenata kod kojih sam ga preporučila došlo je do bitnog poboljšanja kliničke slike, kod nekih i do potpunog povlačenja alergije. Kada su počeli da uzimaju preparat na vreme, mesec dana pre sezone, curenje nosa i svrab očiju se nisu uopšte javili. Ovakvi rezultati su svakako ohrabrujući i za pacijente i za mene kao lekara, te ću ga svakako i dalje preporučivati i kod alergija i za jačanje imuniteta – na kraju savetuje dr Živić.

Dr med Marija Živić 
Dom Zdravlja „dr Đorđe Lazić“
Sombor

Reference:

Kohda H et al. The biologically active constituents of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Histamine release-inhibitory triterpenes. Chem Pharm Bull. 1985;33:1367–1374.

Tsugunobu Andoh et al. Inhibitory Effects of the Methanol Extract of Ganoderma lucidum on Mosquito Allergy–Induced Itch-Associated Responses in Mice. J Pharmacol Sci. 2010;114:292 – 297.