U današnje vreme sve veći broj dece, zajedno sa roditeljima, se suočava sa raznim vrstama alergija. Alergija kod dece, kao i u slučaju odraslih, predstavljaj burnu reakciju imunog sistema na razne komponente, poznate kao alergeni, koje su obično bezopasne za većinu ljudi. Ovo uzrokuje simptome koji mogu varirati od sporadičnih do opasnih po život. Uobičajeni alergeni uključuju hranu, prašinu, polen biljaka i lekove. Mnogi odrasli i deca imaju neku vrstu alergije.

 

Kako nastaje alergija kod dece?

Ako je dete sa alergijom izloženo tom alergenu, njihov imuni sistem “pogrešno” veruje da ta supstanca šteti njegovom telu. Zatim preterano reaguje, tretirajući supstancu kao napadača i pokušava da se izbori sa njom. Da bi zaštitio telo, imuni sistem stvara antitela koja se nazivaju imunoglobulin E (IgE). Oni uzrokuju da određene ćelije oslobađaju razne supstance (uključujući histamin) u krvotok, da bi se odbranile od „napadača“ alergena.

 

Alergija kod dece simptomi

Oslobađanje ovih supstanci u telu izaziva alergijske reakcije, koje mogu zahvatiti oči, nos, grlo, pluća, kožu i gastrointestinalni trakt. Njačešći simptomi alergija kod dece su: suzne, nadute oči, kijanje, kašalj, zapušen nos ili curenje iz nosa, crvenilo ili osip na koži, oticanje, mučnina. Recimo, alergija na sunce daje simptome alergija kod dece na koži, poput osipa, koprivnjače, crvenila i plikova na koži. Buduća izloženost istom alergenu će ponovo pokrenuti ovu alergijsku reakciju.

 

Koje su to sve vrste alergija koje se mogu javiti kod dece?

Uobičajene vrste alergija kod dece uključuju:

 

Alergije u vazduhu

One uključuju alergije na:

 • grinje
 • polen (ovde se javlja alergija kod dece na polen, odnosno polenska alergija kod dece)
 • kućne ljubimce
 • bubašvabe

 

Alergije kod dece na hranu

Ovo su glavni uzroci alergija na hranu kod dece:

 • kravlje mleko (ili protein kravljeg mleka)
 • jaja
 • riba
 • školjke
 • kikiriki i orašasti plodovi
 • soja
 • pšenica
 • susam

 

Druge uobičajene alergije 

Alergija na ubod insekata (alergija na ubod pčele, alergija na ubod komarca)

Alergije na lekove – antibiotici (alergija na penicilin) i razne lekove

Sezonske alergije – Alergija kod dece se često javlja kada je sezona alergija, u proleće ili ranu jesen, kao prolećna alergija kod dece, kao alergija na polen ili ambrozija alergija. Može se javiti i virusna alergija kod dece.

Alergije na hemikalije – Neki kozmetički proizvodi ili deterdženti za pranje veša, tj. određene hemikalije u njima mogu izazvati pojavu alergija. Boje, sredstva za čišćenje u domaćinstvu i pesticidi takođe mogu izazvati alergijske reakcije kod dece i odraslih.

Zašto deca dobijaju alergije?

Sklonost ka razvoju alergija je često nasledna, što znači da se može preneti genima sa roditelja na njihovu decu. Ali samo zato što roditelj ima alergije, ne znači da će ih njihova deca definitivno dobiti. Deca obično ne nasleđuju određenu alergiju, već samo određenu verovatnoću da će se javiti alergije. Neka deca imaju alergije čak i ako nijedan član porodice nije alergičan. Deca koja su alergična na jednu stvar često su alergična i na druge.

Neka deca takođe imaju unakrsne alergijske reakcije. Na primer, deca koja su alergična na polen breze mogu imati simptome kada jedu jabuku, jer ta jabuka sadrži protein sličan onom u polenu. I iz razloga koji nisu jasni, ljudi sa alergijom na lateks (koje se nalaze u rukavicama od lateksa i nekim vrstama bolničke opreme) imaju veću verovatnoću da budu alergični na hranu kao što su kivi, kesteni, avokado i banane.

 

Kako se dijagnostikuje alergija kod dece?

Ako vaše dete ima simptome slične prehladi koji traju duže od nedelju ili dve ili dobije „prehladu“ u isto vreme svake godine, razgovarajte sa svojim lekarom, koji bi mogao da dijagnostikuje alergiju i prepiše lekove, ili može da vas uputi kod alergologa ( lekar koji dijagnostikuje i leči alergije) radi obavljanja alergijskh testova.

Da bi otkrili uzrok alergije, alergolozi obično rade kožne testove na najčešće alergene iz životne sredine i hrane. Takođe i pored toga mogu da se urade testovi krvi za decu sa kožnim problemima koja uzimaju određene lekove ili koja su veoma osetljiva na određeni alergen.

Čak i ako testiranje pokaže alergiju, dete takođe mora imati jasno određene simptome da bi mu se dijagnostikovala alergija. Dakle, dete koje ima pozitivan test na grinje i često kija i kašlje dok se igra na podu, smatralo bi se alergičnim na grinje.

 

Kako se leče alergije kod dece?

Ne postoji univerzalni lek za alergije, ali se može efikasno ublažiti alergijski simptomi. Najbolji način da se nosite sa njima je izbegavanje alergena. Roditelji bi trebalo da često razgovaraju sa svojom decom o samoj alergiji i reakcijama koje mogu imati ako konzumiraju ili dođu u kontakt sa alergenom.

Ako izbegavanje alergena iz okoline nije moguće ili ne pomaže, lekari mogu propisati lekove, uključujući odogovarajuće antihistaminike, kapi za oči i sprejeve za nos.

 

 

Prirodni preparati za alergije

U zadnje vreme se često pribegava primeni prirodnih preparata za tretiranje i prevenciju alergija.

Immuno GD-poly je potpuno prirodan preparat koji regulacijom imunog odgovora pomaže da se:

 1. Spreči pojava alergije (Immuno GD poly štiti ćeliju, sprečava oslobađanje histamina i vezivanje alergena)
 2. Ukoliko se alergija javi, pomaže da se uklone tegobe (gušenje, kijanje, peckanje u grlu, curenje vodenastog sekreta iz nosa, crvenilo i svrab očiju).

Immuno GD-poly sadrži preko 200 bioaktivnih supstanci medicinske pečurke Ganodermae lucidum koje regulišu i balansiraju reakciju organizma na uzročnike alergije. Immuno GD-poly se posebno preporučuje osobama alergičnim na polen, ambroziju, prašinu, kod alergijske astme, sinuzitisa, bronhitisa i alergijske kijavice.

 

 

 

           Literatura:

 1. Boston Children Hospital : “Alergies at children”; https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/a/allergies ;
 2. Nemours Children’s Health: “Kids and Allergies”; https://kidshealth.org/en/parents/allergy.html;
 3. Paediatr Child Health. 2001 Oct; 6(8): 555–566; Zave Chad, MD FRCPC; “Allergies in children”; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805592/
 4. Development of the Food Allergy Management and Adaptation Scale; J Pediatr Psychol. 2015 Jul; 40(6): 572–580. Published online 2015 Mar Mary D. Klinnert, Elizabeth L. McQuaid, David A. Fedele, Anna Faino, Matthew Strand, Jane Robinson, Dan Atkins, David M. Fleischer, Jonathan O’B. Hourihane, Sophia Cohen, Hannah Fransen; “Children’s Food Allergies”